tirsdag den 22. oktober 2013

FRI!!!!

I Sierra Leone er der stor respekt for andre religioner og deres helligdage, hvilket betyder at når muslimer eller kristne har helligdag, holder alle fri. Der er nogle faste helligdage, som mange gange er de samme som i Danmark, da det er kristne helligdage. Så er der så også mindre faste helligdage… Helligdagene bliver offentliggjort i radioen, hvilket sagtens kan ske på selve helligdagen, hvilket betyder at man kan risikere at møde på arbejde eller i skole en dag, og finde ud af at det er helligdag, ved at der ikke mødt særlig mange andre op. Personligt kan jeg kun se fordele ved denne måde at gøre det på! Hvem bliver ikke glad for en uventet fridag?
Det er selvfølgelig ikke altid at helligdagene bliver offentliggjort så sent; I sidste weekend (11.-13/10) blev det offentliggjort at det ville være en muslimsk helligdag tirsdag i den kommende uge. Det blev derfor en national fridag, og vi fik lov til at opleve vaskeægte muslimsk friluftsbøn. Vores nabo, mr. Mohammed, inviterede os nemlig med til bøn om formiddagen kl. 10-10.30. Vores chaufør, Jusu, kørte os kl. 9.30 ud til en lille lokal fodboldbane, hvor der var sat højtaler op og en imam stod og snakkede på et sprog vi ikke var vant til at høre hernede(arabisk). Mændene sad helt oppe foran imamen, mens kvinderne sad en 25-30m bag ved mændene. Sammen med mr. Mohammed fik vi lov til at opleve bønnen på helt nært hold, faktisk på forreste ”bederække”. Det var en spændende oplevelse, men også lidt ubehageligt bl.a. at bukke sig helt ned så panden rørte bedetæppet mens imamen snakkede et sprog som man ikke forstod. Selvom jeg som kristen ikke mente noget gennem mine handlinger under bønnen, kunne jeg alligevel ikke lade vær med at føle at jeg underkastede mig en anden gud.
Som vi også har erfaret i kirken hernede, møder mange afrikanere til black-man-time, som oftest er en halvtime for sent, selvom det er et religiøst arrangement.

Alt går stadig godt i vores blå hus, men vi begynder at overveje, om vi skal finde på nogle retter som er lidt mere kreative end ris med kylling og karrysovs eller pasta med kyllingepølser og ketchup. Derfor kommer
blogindlæggets rytme fra Shu-bi-dua, med sangen Kylling med Soft Ice (som jeg dog ikke kan finde på youtube).



Guds fred
Joel

onsdag den 2. oktober 2013

“Good morning teachers, good moooooorning friends”

Mandag d. 9. september var der skolestart på alle primary-schools i Sierra Leone… på papiret. Det vil sige, at det var de færreste skoler, der reelt var klar til skole start den dag. På SLC-school som er skolen, vi tre volontører skulle hjælpe til på, udsatte man skolestart en uge, vist nok grundet fyringer af utilfredse lære, som vist nok også blev genansat til den egentlige skolestart mandag d. 16. september. Vi har senere fundet ud af, at alt dette gentages hvert år… ”TIA”, som vi siger en del hernede, hvilket er et citat fra filmen Blood Diamond(film som handler om borgerkrigen i Sierra Leone), som står for ”This is Africa”, betydende at visse ting bare foregår anderledes i Afrika, end vi er vant til i Danmark.
En normal skoledag starter kl. 8 med affaldsindsamling af gårsdagens affald på skolens område. Skraldespande er ikke noget man opererer særlig meget med i Sierra Leone, og derfor smider man bare sit affald når man nu ikke har behov for at bære rundt på det længere. Bo siges godt nok at være en af de reneste byer i Sierra Leone, bl.a. pga. et initiativ fra borgmesteren i Bo-district, kaldet Cleaning Day, hvilket går ud på at hver sidste lørdag morgen i måneden skal bruges på at gøre rent, enten hjemme hos en selv eller på gaden omkring sit hjem. Hvis man bliver taget i at gå rundt på gaden inden kl. 10, uden at gøre rent, får man en straf i form af en bøde på 100.000 leonere, hvilket svarer til ca. 130-140 dkr., hvilket er et meget højt beløb for mange Sierra Leonere!
Efter ”morgen-rengøringen” er der morgenandagt på skolen, som styres af den anglikanske kirke som vi arbejder for. Morgenandagten består af at børnene stiller op i rækker af drenge og piger i klasserækkefølge, hvorefter der er morgensang, som styres på kommando fra en af lærerne. Der klappes altid til, og de samme sange går ofte igen hver morgen. Eftermorgensangen hilser en af lærerne på børnene med et ”good morning children”, hvorefter nogle hundrede små Afrikaner nærmest råber ”Good morning teachers, good moooooorning friends”. Efter eventuelle meddelelser fra lærerne synger børnene ”marching-song” og marchere til deres forskellige klasseværelser, én række ad gangen. Hvis man ikke lige gør helt som lærerne gerne vil have en til, står de alle klar med bambuspind, som hurtigt og effektivt kan få de fleste til at makke ret.

Bambuspinden bruges også i undervisningen. Nogle bruger den kun hvis eleverne larmer, kommer for sent, eller på anden måde ikke opfører sig ordenligt, mens andre også kan finde på at bruge den hvis de ikke kan svarer på et spørgsmål, eller blot svarer for sent. Et dask på hovedet kan dog også ofte være nok i disse tilfælde. Det er jo alment kendt at man hurtigere kommer frem til det rigtige svar hvis ens lærer står klar med en hævet hånd ved siden af når man tænker… På mange måder er undervisningsmetoderne nogle år bagud sammenlignet med Danmark, men man kan håbe på at man kan være et godt eksempel ved at gøre tingene på en lidt anden måde selv.
Situationen er ikke helt så slem, som det måske kan lyde, men der er visse ting man godt kunne ønske sig var anderledes, men jeg er dog stadig ved godt mod, og er glad for at være kommet i gang med at hjælpe til med undervisningen i matematik, og jeg føler helt bestemt at man kan hjælpe og gøre en forskel hos især nogle af de svage elever.

Blogindlæggets rytme kommer fra Jamie Cullum, og er et nummer kaldet If I Ruled the World, som handler om hvordan man nogle gange kunne ønske sig at nogle ting her i verden var anderledes. Når jeg lytter til teksten kan jeg godt komme til at tænke på hvad vi har i vente efter dette liv, hvilket kan være en stor opmuntring når det ikke altid går som man godt kunne ønske sig det!
http://www.youtube.com/watch?v=ql3pBSTl58s

Guds velsignelse
Joel Zakarias Dam